29 Nisan 2013 Pazartesi

Kişisel ilk bloguma ilk yazım.. İlk tarifimi seçmedim aslında, blogu açtığım birkaç gün oldu artık yazı yazmak istiyordum. Ne yapsam ne yapsam diye düşünmedim. Sevgili eşimin de çok sevdiği lazanya, hem akşam yemeğimiz hem de çiçeği burnunda blogumun ilk tarifi oldu.
Yapması hep zor gibi gelse de aslında kolay bir tarif. İyi bir lazanya yapabilmek için sadece dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var.
Birincisi beşamel sosu normal bir başemel sos kıvamında değil de, daha sıvı yapmak. Bu işlem tamamen kuru olan lazanya yapraklarının ıslanmasını sağlıyor, aksi takdirde çok kuru bir lazanya ortaya çıkıyor.
İkinci olarak kıymalı sosunda salça değil, sadece ve bol miktarda domates kullanmak.


Bu iki noktaya dikkat edildiğinde lazanya yaprakları yeterli sıvıyı içine çektiklerinden yumuşak bir doku oluşturuyorlar ve pişerken belli bir miktar kabarıyorlar. Böylece puf dokulu bir lazanyanız oluyor :)



LAZANYA

4 kişilik

Malzemeler

  1. 10 adet lazanya yaprağı
  2. 300 g dana kıyma
  3. 5 adet orta boy domates
  4. 2 adet ortaboy soğan
  5. 2 diş sarımsak
  6. 2 adet sivri biber
  7. Karabiber, tuz ve kekik
  8. 250 g kaşar peyniri
Beşamel Sos Malzemeleri
  1. 3 yemek kaşığı tereyağı
  2. 3 yemek kaşığı un
  3. 500 ml süt
  4. 1 tatlı kaşığı karabiber
  5. Tuz
Yapılışı
  1. Soğanları ve biberleri çok küçük şekilde doğrayalım. 2 yemek kaşığı zeytin yağı koyduğumuz bir tavada soğan ve biberleri pembeleşene dek kavuralım
  2. Kavrulan soğan ve biberlerin içerisine kıymayı katıp rengi değişene dek kavuralım.
  3. 5 adet domatesi rendeleyelim. içerisine sarımsakları doğrayalım
  4. Kavrulmuş kıymalı karışıma domatesi ve sarımsağı ekleyelim, baharatlarını katıp pişirelim
  5. Başamel sos için bir tencerede tereyağını eritelim, unu katıp 1 dakika kadar karıştıralım. Burada unun renginin değişmemesi gerekiyor. Sütü yavaş yavaş ilave edelim. (Topaklanmaması için) karabiber ve tuzunu koyup kıvam alana dek pişirelim.
  6. Bir tepsiye (ben cam kullandım) bir kepçe başamel sos döküp yayalım. İki lazanya yaprağını yan yana koyalım. Burada kullandığınız tepsinin şekli ve boyutu önemli. Ben kare ve iki lazanya yaprağının yan yana sığacağı boyutta bir tepsi kullandım
  7. İlk kata serdiğimiz yaprakların üstüne 2 kepçe başemel sos dökelim, üzerine kıymalı sostan 3 yemek kaşığı kadar dökelim ve rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirelim. Her katı bu şekilde dizelim, toplamda 5 kat oluyor
  8. En son kata koyduğumuz yaprakların üstünü de başamel sos ile kapatıp kaşar peyniri serpelim.
  9. 200 derecedeki fırında yaklaşık 35-40 dakika pişirelim.
Afiyet olsun.
EBRULİ TATLAR © 2013 | Powered by Blogger | Blogger Template by DesignCart.org